Ben je ook in voor nieuwe inzichten en ontdekkingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en samenleven vanuit yoga, spiritualiteit, anatomie voor klein en groot? Ontdekken hoe je goed en gezond voor jezelf en je naasten kunt zorgen? Moeiteloos leert leven vanuit preventie?  

Ik kan genieten van de nieuwe inzichten en ontdekkingen die boeken bieden. En als ik die mag delen, verdubbelt dat plezier. Via de lessen komt het vanzelf naar je toe, maar vaak is er nog veel meer. Daarom open ik op mijn website mijn Babybibliotheek. Een plek voor je om doorheen te snuffelen, ideeën op te doen, met linkjes naar boeken die ik heb gelezen. Boeken die mij verbazen, fascineren, plezieren, bevestigen, samengevat: van alles wat het leven nog weer interessanter maakt. Ik zal proberen iets over het boek te vertellen en ook een boekafbeelding erbij plaatsen. En te melden of ik het boek bij de bieb leende of het zelf kocht. Veel plezier ervan!
De eerste vanaf 30 oktober 2023.

Niks veranderd! Bijna.

Ik vind oude boekjes bij een thema leuk. Ze geven een doorkijkje naar het verleden wat het heden soms ineens beter helpt begrijpen. Niet te veel, maar ‘100 vragen over de Bevalling’ kon ik niet laten liggen tijdens mijn studietijd.
Het is uitgegeven in de Samenreeks van het vrouwenweekblad Libelle over allerlei onderwerpen en stamt uit 1979. (Libelle kwam voor het eets uit in 1934).
Net als nu gaven tijdschriften boeken uit om lezeressen wijzer te maken en droegen zo bij aan de emancipatie van vrouwen. Overigens ook aan die van mannen, want die lazen en lezen het blad vaak mee.
Als je het boekje nu zou uitgeven, zou het benodigde aanpassingen nog net op een hand te tellen zijn.
Ik mis bijvoorbeeld nu de baarkruk, het bad, de doula en het bevalplan. Ook wat informatie over de verschillende beval-locaties zoals bevalhotel naast ziekenhuis en thuisbevalling. Ook kan er wel wat bij over persoonlijke verzorging van moeder en kind door bijvoorbeeld zwangerschapsgym of yoga.

Misschien heb je interesse het boekje in huis te halen, het kan nog steeds: https://www.lastdodo.nl/nl/areas/244659-libelle

Het meest opvallend is eigenlijk de behandeling van een onderwerp dat in (zwangerschaps)yoga centraal staat: de adem. Er zouden oefeningen voor adem en ademcontrole zijn ontwikkeld door een franse dokter, Lamaze, die ‘de vrouw leren als het ware geen pijn meer te voelen’. En daarna: ‘Het vergt wel oefening, maar het kan geen kwaad voor moeder en kind’.