Ben je ook in voor nieuwe inzichten en ontdekkingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en samenleven vanuit yoga, spiritualiteit maar ook anatomie voor klein en groot? Ontdekken hoe je goed en gezond voor jezelf en je naasten kunt zorgen? Moeiteloos leeft vanuit preventie?
Ik kan genieten van de nieuwe inzichten en ontdekkingen die boeken bieden. En als ik die mag delen, verdubbelt dat plezier. Via de lessen komt het naar je toe, maar vaak is er nog veel meer. Daarom open ik op mijn website mijn kleine bibliotheek. Een plek voor je om te snuffelen, ideeën op te doen over boeken die ik heb gelezen. Boeken die mij verbazen, fascineren, plezieren, bevestigen van alles wat het leven nog weer interessanter maakt. Ik vertel iets over het boek met boekafbeelding erbij. En te melden of ik het boek bij de bieb leende of het zelf kocht. Veel plezier ervan!
1] Niks veranderd! Bijna: 100 vragen over de bevalling (uit een Libellereeks). Alle aandacht voor de adem, heel goed!
Oude boekjes inspireren mij. Ze geven een doorkijkje naar het verleden en dat helpt het heden soms ineens beter te begrijpen. Of intenser beleven. Niet te veel, maar ‘100 vragen over de Bevalling’ is een mooi voorbeeld van een boek dat ik niet kon laten liggen. Nieuwsgierig naar de verschillen tussen toen en nu. Bovendien kunnen lijstjes (100 vragen, 7 meningen, 18 varianten weet je wel) even zo’n lekker gevoel van compleet geven.
Dit boekje is uitgegeven in de Samenreeks van het vrouwenweekblad Libelle over allerlei onderwerpen en stamt uit 1979. Libelle kwam voor het eerst uit in 1934.
Net als nu gaven tijdschriften boeken uit om lezeressen wijzer te maken en droegen zo bij aan de emancipatie van vrouwen. Overigens ook aan die van mannen, want velen lazen en lezen het blad mee.
Als je het boekje nu zou uitgeven, zou het aantal benodigde aanpassingen nog net op een hand te tellen zijn.
Wat ik nu mis zijn bijvoorbeeld de baarkruk, het bad, de doula, het bevalplan. Ook informatie over de verschillende beval-locaties mag aangevuld met poliklinische plekken als het bevalhotel. Ook kan er wel wat bij over persoonlijke verzorging van moeder en kind door bijvoorbeeld zwangerschapsgym of yoga!
Misschien heb je interesse het boekje in huis te halen, het kan nog steeds: https://www.lastdodo.nl/nl/areas/244659-libelle
Het meest opvallend is eigenlijk de behandeling van een onderwerp dat in alle yoga en zwangerschapsyoga in het bijzonder centraal staat: de adem. Er zouden oefeningen voor adem en ademcontrole zijn ontwikkeld door een franse dokter, Lamaze, die ‘de vrouw leren als het ware geen pijn meer te voelen’. En daarna: ‘Het vergt wel oefening, maar het kan geen kwaad voor moeder en kind’.
2] Floor en Jan Paul: een inspirerend duo in ‘Het wonder van Jou en je biljoenen bewoners’. En dat je de tour de france wint in je bed.
In mijn herinnering was ik 4 jaar toen ik urenlang met mijn neus door de medische encyclopedie bladerde: plaatjes kijken. Iets later begreep ik de uitleg erbij een beetje.
Met gezonde nieuwsgierigheid wilde ik ‘weten van het leven’. Vooral waar ik zoal rekening mee kon houden. Want al dat moois, zo voelde ik dat kennelijk, wilde ik graag beschermen. En wat was er dan voor hulp als het lijf niet helemaal deed wat het hoorde te doen? Verwonderen en leren werden me met de paplepel ingegeven. En dat is gelukt. Ik wil me blijven verwonderen en zie alle reden dat te blijven doen, net als met leren: ik ga er mee door tot die laatste snik.
Het boek waar ik toen wel uit voorgelezen zou willen hebben 😉 en ook veel van geleerd zou hebben, verscheen nog maar kort geleden. Het heet ‘Het wonder van jou en je biljoenen bewoners’. Een titel die nieuwsgierigen trekt!
Eerst nog bij jij de brenger, later wie weet zit die van jou er net zo in te snuffelen als ik toentertijd in de encyclopedie.
Geïllustreerd door de opmerkelijke, gedetailleerde en humoristische tekeningen van Floor Rieder, vertelt auteur Jan Paul Schutten liefdevol en nuchter over het menselijk leven.
Dus niet alleen ons lijf, maar vooral hoe en wat het ons allemaal aanbiedt en we kunnen gebruiken. Het is eigenlijk een toverkist voor mij, boordevol behulpzame trucs. Oneindig natuurlijk en niet echt in 1 boek te vatten bijna, maar Jan Paul en Floor lukt het bijna.
Ben jij ook nieuwsgierig naar alles wat groeit en bloeit? (of inmiddels geworden?) Wil je gewoon wel eens wat opfriskennis op een verfrissende manier? Je leert gegarandeerd met dit boek. En door het toegankelijke karakter is het goed bruikbaar in je dagelijks leven en de omgang met je zich ontwikkelende kindje.
Daarvoor heb je met dit boek straks een kloek en licht verteerbaar antwoord op moeilijke vragen als: waarom je slaapt, waarom knuffelen zo gezond is, waarom je leuke dingen vergeet en vervelende dingen niet, waarom je hersenen zo groot zijn…
(deze antwoorden alvast: niet slapen en niet knuffelen is net zo dodelijk als niet eten. Slaap is vooral goed om je geheugen te laten werken.
Het is uit onderzoek gebleken dat geknuffelde mensenkinderen minder stoornissen, angsten en te ingewikkeld gedrag vertonen.
Om te zorgen dat we vervelende dingen niet nog een keer meemaken); Omdat het eigenlijk een groot gebouw van 3 verdiepingen is met heel veel opslagruimte.
Enz…. :))