Namasté,

dat betekent ‘Hoi, ik zie jou en open mijn hart voor jou’. Je maakt er een vriendelijke buiging bij met je handpalmen tegen elkaar voor de borst. (in de kinderles nog mooier: ‘De zon in mij groet de zon in jou’)

Dus even over die droom: 

Bamboeshka is een jonge yogaschool die alle vrouwen van West-Friesland aan meer regie over de bevalling van hun kindje en de geboorte als moeder wil helpen door vroeg in de zwangerschap te beginnen met yoga. Zelf was ik achteraf gezien bij de tweede zwangerschap te stoer toen ik de zwangerschapsbegeleiding oversloeg. Weliswaar bleef ik trouw en met plezier de lessen volgen bij mijn hele goede, fijne yogadocent, alleen, het klinkt raar: het is één van de weinige dingen waarvan ik spijt heb. Ik ontzegde mezelf vrouwenzorg, integrale zorg ook en ik ontnam mezelf de kans verbinding te vinden met andere vrouwen in een periode waarin ik die echt goed had kunnen gebruiken.

Alles om lichamelijke en geestelijke veerkracht temidden van alle vernieuwingen te kunnen ontwikkelen was, ook die tweede keer, welkom geweest. Door in ontspannen sfeer en deskundige begeleiding ervaringen, ideeën, zorgen en vreugdes te kunnen delen en in rust te kunnen werken aan bewustzijn rond het bekkengebied. 

Want met dat onderdeel van ons lichaam zijn vrouwen nog altijd veel te weinig gewoon mee – leerlingen bevestigen het ook allemaal: je krijgt er amper opvoeding in laat staan de ruimte om te oefenen en kennis te maken met dit complexe belangrijke scharnierpunt in ons lijf. 

Wat zou het mooi zijn als er ook maar een beetje meer aandacht voor kwam en vrouwen veel vroeger in hun leven de vrouwenkracht leren voelen, zelfvertrouwen leren voeden en de harmonie in lichaam en geest kunnen gaan ervaren. 

Er is 1 ‘maar’ bij mijn verhaal … wekelijkse yogales voor zwangeren was er niet! En postnatale yoga al helemaal niet. Yoga voor zwangeren was er meestal in cursusvorm en daarna zou je het zelf wel redden was – en is ook nu nog vaak – het idee. 

Ik denk daar anders over en wil een plek bieden waar de persoonlijke verzorgingslijn is doorgetrokken van zwangerschap naar daarna. Tot in elk geval een jaar. De regie over lichaam en geest uitbreiden en zo werken aan veerkracht en focus. Want om dit goed te doen heb je nou eenmaal tijd en aandacht nodig. Als je die nu maakt, betaalt die zich uit in alle jaren na de bevalling.

Want bevallen leer je niet op een cursus, bevallen doe je op jouw manier vanuit een bepaalde staat van zijn, van contact weten te maken met je lichaam en daar de krachten vinden die er zijn om jou en je kindje te helpen. Nooit bedoeld om zonder medische ondersteuning te bevallen, maar wel om die regie te verbeteren. Juist een nog volwaardiger partner van je verloskundige of gynaecoloog te kunnen zijn: uiteindelijk doe je het samen. 

Met yogagroet! Mireille

Mijn opleiding en ervaring sinds 2002

 • Samsara Zwangerschapsyoga, Schiedam 
 • Samsara Postnatale yoga, Schiedam  
 • Saswitha yoga en filosofie docentenopleiding, Bilthoven
 • Saswitha Adem en Ademtherapie, Bilthoven
 • Kinderyoga, tieneryoga, familieyoga, yogadans, Jip & Jan Academie voor kinderyoga, Almere.
 • Babymassage, Hoorn
 • Mindfulness voor kinderen en jongeren, alle leeftijden t/m 18 jaar, methode Eline Snel, ‘Aandacht werkt’, Leusden 
 • Opgericht: Bamboeyoga, yoga voor kinderen, tieners en families voor wekelijkse lessen en workshops. Vanaf 2021 verder als Bamboeshkayoga voor zwangeren en hun families. 
 • jaarlijkse bijscholingen Purperhart (sinds 2009), Eline Snel (sinds 2012). 
 • overige bij- en nascholingen corrigeren yogahoudingen, stoelyoga, acroyoga. 
 • yogalessen van John Moeijes, Hoorn (start in 2002)